Lieve onderwijsprofessional,
In januari schreef ik dat we met een fluwelen revolutie bezig zijn waarin kinderen zichzelf mogen zijn en we als onderwijsprofessionals het natuurlijke proces van groot worden en zich ontwikkelen liefdevol begeleiden. Nu in het Corona-tijdperk moeten we wellicht het woord ‘fluwelen’ achterwege laten en zijn we samen bezig met een revolutie. Maar waartoe?
Stel…
Het is een vrijdagmiddag in mei 2021 en je staat voor de deur van een basisschool ergens in het land. De deur wordt geopend door Kerim en Mary uit groep 6 en ze nemen je mee naar de tentoonstelling van de bovenbouw waarmee het thema Grieken & Romeinen wordt afgesloten.
Deze tentoonstelling bestaat uit een lange slinger van tafels waarachter kinderen vol enthousiasme met hun Themamap en Themawerk klaar staan om je van alles te vertellen over wat ze hebben onderzocht en geleerd. Je kunt op briefjes complimenten schrijven die ze later kunnen gebruiken in hun evaluatie. Op een tafel ligt een van de pronkstukken van de tentoonstelling: Het Grote Boek met Moderne Mythes uit 2021, door de kinderen zelf geschreven tijdens de taallessen die aansloten bij het thema. Een van de mythes gaat over dat je fysiek naast elkaar moet zitten om samen te kunnen werken. Dat blijkt niet perse nodig te zijn, lezen we, je kunt ook videochatten in de ELO en tegelijk samen aan een document werken terwijl je allebei in een hele andere ruimte bent.
In de aula zitten de kinderen uit de midden- en onderbouw klaar om samen naar het open podium over de Grieken & Romeinen te kijken. We beginnen met een Socratisch vraaggesprek tussen twee kinderen en de directeur over het ontwerp van het nieuwe schoolplein. Daarna volgt een zelfgemaakte kaart over de avonturen van Odysseus, begeleid door de vader van Salomon die ook voor zijn werk kaarten maakt. Daarna zien we Sandra en Bart die uitleggen hoe ze gefascineerd door de Romeinse arena een modern voetbalstadion hebben gemaakt waarin mensen zowel thuis als in het stadion het gevoel hebben dat ze live bij de wedstrijd zijn. Geïnspireerd door hun Corona-tijd van vorig jaar hebben ze een nieuwe manier bedacht waarbij het net lijkt of je bij een wedstrijd bent, ook al zit je thuis op de bank. Ze maken gebruik van 4-D-effecten en een VR-bril. Doordat de plusklas en de klusklas zijn opgeheven omdat élk kind na de Corona-tijd een ander niveau had en deze vakleerkrachten nu kinderen uit de hele klas ondersteunen, is het niveau van de Themawerken behoorlijk verbeterd.
De kinderen gaan vervolgens met hun ouders en de leerkracht in gesprek om het thema te evalueren en te kijken wat ze aan tips en tops meenemen naar de volgende periode. In juli 2020 was het voor leerkrachten na de Corona-tijd onmogelijk een weloverwogen rapport over de kinderen te maken. Op basis van wat er was ingeleverd aan (t)huiswerk en wat er in de videochats gebeurde, konden de leerkrachten geen volledig beeld geven. Ouders hadden wel veel meer zicht op hoe het met de kinderen ging en ook de kinderen zelf hadden zinvolle informatie. Dus sindsdien heeft de school een rapport ontwikkeld en ingevoerd dat door de driehoek leerkracht-ouder-kind samen gemaakt wordt. Het contact met de ouders is sinds afgelopen jaar enorm verbeterd, er is meer wederzijds begrip en er wordt echt gesproken over de kinderen in plaats van dat er mededelingen worden uitgewisseld. In het rapport is het leerstofjaarklassen-systeem losgelaten en wordt er gewerkt vanuit de talenten en interesses van de kinderen in combinatie met leerlijnen. Aan het eind van elk thema wordt het rapport waarin alledrie de partijen een inbreng hebben geleverd samen besproken. Onder schooltijd, want het combineren van werken en schoolgaande kinderen opvoeden is door ouders en hun werkgevers ook veel flexibeler geworden.
Ik kan zo nog wel even doorgaan met het schetsen van dit beeld. Op een andere school zou de situatie natuurlijk heel anders kunnen zijn. Ik denk dat het nu echt de tijd is om terug te gaan naar de vraag: Als alles kan en alles mag, hoe ziet ons ideale onderwijs eruit?
Wil je dat we meedenken over hoe je na de Corona-tijd om kunt gaan met de verschillende beginsituaties van de kinderen?
Corona heeft ons overvallen, maar over de terugkeer naar een nieuwe schoolsituatie kunnen we goed samen nadenken en praten. Bijvoorbeeld over hoe we kinderen in hun kracht zetten door ze eigen leerarrangementen aan te bieden met een combinatie van wereldverkenning, taal en kunst. Waarin we leren in de echte wereld combineren met leren in de digitale ELO en waarin we de samenwerking met ouders nog mooier neer kunnen zetten. Je kunt altijd met ons videochatten over alle mogelijkheden.
Ik wens ons allen een fantastische na-Corona-tijd!
Liesbet